Ziua Parcului Național Călimani – un eveniment educativ în inima munțiilor…

În fiecare an, Ziua Parcului Național Călimani, reunește localnici din Ţara Dornelor. Turişti de toate vârstele, instituţii partenere ale administraţiei parcului și reprezentanţi ai instituţiilor publice, culturale, de învăţământ, agenţi economici prestatori de servicii turistice, producători locali și meșteșugari renumiți se bucură în natură de acțiuni educative și mâncare bună.

La ultima aniversare, cei prezenți s-au bucurat de informare, acțiune, bunătăți autohtone și o minunată drumeție.

Activității interesante și demonstrații live pentru siguranța pe munte:

Astfel, jandarmii montani au prezentat echipamentul specific, necesar îndeplinirii misiunilor ce le revin, cum ar fi cel de escaladare, de căutare a turiştilor rătăciţi sau a celor acoperiţi de zăpadă în avalanşe, de acordare a primului ajutor, mijloace de orientare (hartă, busolă, GPS).

Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei şi membrii Serviciului Salvamont Vatra Dornei

Reprezentanţii au explicat că pentru a avea o excursie reuşită trebuie să ne informăm despre traseu (semne convenţionale, durată estimată, dificultate, stare, posibilităţi de adăpostire, surse de apă, semnal telefonie mobilă, posturi de jandarmi montani, structuri salvamont), să consultăm prognoza meteo pentru zona respectivă, să stabilim locaţiile de cazare şi să facem din timp rezervări la cabane sau o documentare înainte de plecare despre locurile de campare cu corturi, să ne asigurăm că avem echipamentul necesar, care să ne asigure condiţiile de siguranţă şi confort, să avem alimente şi lichidele care să asigure hrănirea şi hidratarea corespunzătoare a întregului grup. Jandarmii recomandă să informăm părinţii/prietenii şi, eventual, cabanierul, jandarmii montani, salvamontiştii despre traseul ales şi perioada excursiei.

Rangerii montani de la Parcul Naţional Călimani

Rangerii şi-au prezentat echipamentul, în general echipament de supraveghere şi de imortalizare a imaginilor, dar şi maşini de teren care pot ajunge în zone greu accesibile. Vizitatorii au aflat care este rolul rangerilor în arealul Parcului Național Călimani. Spre exemplificare, cei echipați corespunzător, însoțiți de un ranger, au parcurs  traseul până la Lacul Iezer. Turiștii au aflat lucruri uimitoare despre legendele şi poveştile locului, despre flora și fauna și habitatele acestora din Parcul Național Călimani.

Pompierii militari în acțiune

Aceștia au prezentat tehnica de intervenţie în zona montană, de cele mai multe ori intervenind la incendii de pădure, acordare de prim ajutor cu module SMURD, dar şi la salvarea persoanelor încarcerate în urma unor accidente, cum ar fi prăbuşiri de stânci, prăbuşiri de arbori, situaţii create în urma încălcării regulilor de acces în zona montană.

Demonstraţiile live ale salvamontiştilor dorneni

Aceste activități au făcut senzaţie în rândul publicului aflat în curtea Centrului de Vizitare al Parcului, tiroliana şi escalada oferind emoţii la înălţime. Preț de câteva minute, salvamontiștii au fost profesori de orientare turistică pe traseele montane, explicându-le celor prezenţi orientarea cu ajutorul hărţii şi a busolei, dar şi necesitatea de activare a GPS-ului pe telefon şi păstrarea legăturii cu Salvamontul atunci când abordează trasee necunoscute.

Concursul de gastronomie locală

„Eco-bucătarul destinaţiei Ţara Dornelor” a desemnat câștigătorul probei de gătit balmoș, lucru foarte dificil , deoarece ceaunele tuturor participanților au fost golite cât ai zice „balmoș”. Bineînțeles că nu au lipsit plăcintele cu brânză dulce și stafide, ca desert.

Concursul de fotografie cu telefonul 

Tema aleasă „Activităţi tradiţionale din gospodărie” a implicat participarea elevilor de la școlile din  Dorna Arini, Şaru Dornei și Panaci. Cele mai bune fotografii au fost premiate cu câte un rucsac echipat cu cele necesare de mers pe munte.

Vizită la Căsuța tradițională

Veche de peste 80 de ani, vizitatorii au putut vedea obiecte folosite în gospodărie de către bunicii noștri, au participat la ateliere meșteșugărești unde au învățat cum se coase o ie sau cum se cioplește în lemn diferite modele tradiționale.

Mai multe informații despre organizare puteți găsi pe website-ul Parcului Național Călimani.