Traseu Suhard

DESCRIERE

Ruta traseului Suhard: Coșna – Valea Bancului – Mănăstirea Sf. Cruce – bandă albastră – Față nordică Oușoru – Culmea Urseni (Cruce albastră) – Dorna Candrenilor

Punctul de intrare în traseul este reprezentat de intersecția dintre drumul european ce merge spre Pasul Tihuța și drumul comunal asfaltat ce duce în centrul comunei Coșna. Imediat după a doua trecere a căii ferate, ieșiți de pe drumul asfaltat, continuând tot înainte pe drumul pietruit. Urmează o urcare lungă și domoală pe firul văii. Continuați urcușul și treceți de numeroasele intersecții cu drumuri din dreapta, ultima dintre ele fiind cea cu drumul forestier ce urcă pe Pârâul Făgetul. La următoarea intersecție, în dreptul unei păstrăvării, faceți dreapta pe valea Pârâului Prislopul. Urcușul devine din ce în ce mai pronunțat, iar la un moment dat veți mai întâlni un drum forestier ce vine din stânga, având grijă să mențineți direcția înainte. De aici înainte faceți stânga la următoarele două intersecții, până veți ieși în golul montan. Pe ultima parte cățărarea este dificilă și destul de lungă. Odată ajunși pe culmea Munților Suhard, drumul pietruit continua spre stânga, însă traseul continuă înainte și la dreapta pe un drum înierbat, după ce treceți de o poartă.

În continuare, traseul urcă ușor, iar în vale se poate observa Mănăstirea Sfânta Cruce, iar mai jos, satul Ciocănești. După aproximativ 2-3 kilometri de urcuș lent, drumul coboară accentuat spre dreapta, în timp ce în stânga traseului vom avea o stâna, la câteva sute de metri sub drum. Imediat panta se înmoaie și veți continua coborârea domoală pe Plaiul Suhardului. Traseul continuă prin pădure pe curba de nivel, iar mai apoi în urcuș lejer ce ocolește prin stânga Muntele Tarniței și ajunge din nou în golul montan după o secțiune scurtă de urcare mai dificilă. Din acest punct drumul coboară accentuat spre un plai larg unde se află mai multe stâne. Ajunși în dreptul stânelor, drumul începe să urce ușor, ocolind prin dreapta Vârful Iacob mai mult pe curbă de nivel și intră în pădure. Atenție însă, traseul face stânga pe niște urme slab vizibile cu puțin timp înainte de a intra în pădure și imediat ce ieșiți într-o mică șa, drumul devine mult mai evident și începe să coboare destul de abrupt pe un drum forestier într-o stare destul de proastă.

Traseul bun vă este confirmat de semnele bandă albastră ce vă vor însoți până la stâna de sub Vârful Oușoru. Odată ajunși aici ocoliți stâna prin dreapta și urmați drumul ce coboară spre biserica din Dorna Candrenilor. În continuare veți întâlni semnul cruce albastră, însă coborârea este destul de solicitantă din cauza stării proaste a drumului.

DETALII

Lungime: 30.7 km
Dificultate: Dificil
Tip traseu: Cicloturism

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

ȚARA DORNELOR

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Țara Dornelor.

TRASEE SIMILARE