Târgul de la Vama Sării este un festival cu tradiţie istorică, care îşi leagă originea de plutăritul de pe Crişul Repede. În imediata apropiere a comunei Vadu Crişului mai pot fi văzute încă ruinele turnului de supraveghere lângă care, în evul mediu, se lua vamă pentru sarea transportată pe râu până la Oradea sau chiar la Budapesta. Evenimentul este o chermeză populară cu bâlci, spectacole folclorice, concerte de muzică uşoară, concursuri de gătit şi diverse alte atracţii.

Târgul de la Vama Sării este la a 50-a ediție! Sute de localnici, dar și turiști din țară și străinătate iubitori de tradiții bihorene, se adună, la Vadu Crișului, din destinația ecoturistică Pădurea Craiului. Numele festivalului de la Vadu Crișului are origini străvechi, încă din secolele XIII-XV, când în defileu se vămuia sarea extrasă din ocnele Transilvaniei, transportată către Câmpia Panonică. În fiecare an, este reprodus drumul sării de pe vremea când, la punctul vamal dintre Transilvania și Pașalâcul otoman de la Oradea, vameșii rețineau o parte din sarea adusă de cărăuși în căruțe, sau de plutași pe Criș.

Pentru mai multe informații legate de alte activități pe care le puteți face în zonă, accesați website-ul destinației de ecoturism Pădurea Craiului!