Festivalul Straiţă Plină se organizează în fiecare an la începutul lunii octombrie, în Roșia acolo unde toți producătorii locali se întâlnesc după ce și-au cules roadele. Într-un ambient familiar, acest eveniment adună lume din toată zona dar și țară. Încă de la începuturile sale evenimentul și-a propus să fie locul de reîntâlnire al citadinilor cu tradiţiile populare. În acest cadru, devenit deja tradiţional, au loc, an de an, concerte de muzică uşoară, momente folclorice şi mai ales târgul „Straiţă plină”, dedicat produselor şi producătorilor locali. Pe lângă clasicele zacuşti, gemuri, murături sau siropuri, vizitatorii vor putea degusta produse proaspete de porc, brânzeturi, produse apicole, pateuri din păstrav, păstrav afumat şi multe altele. În destinația ecoturistică Pădurea Craiului vizitatorii festivalului au ocazia să viziteze Peștera cu Cristale din Mina Farcu, aflată la doar câțiva km sau Peștera Meziad la 15 km, ambele amejate.

Atât copiii, cât și adulții se pot bucura de atelierele de meşteşuguri, unde vor putea deprinde tainele unor meşteşuguri tradiţionale, ca olăritul, ţesutul la război, confecţionatul zgărdanelor din mărgele, încondeiatului de ouă, împâslitul şi pielăria, alături de meşteri populari renumiţi ai Bihorului, dintre care amintim nume ca Raul Bocşe, Floriţa Codoban sau Dorina Hamza. Pe lângă acestea vor mai fi şi ateliere de sculptură în piatră, tricotat cu mâinile, pictură, instrumente muzicale, poveşti cântate, căţărat pe lăzi de bere şi tir cu arcul.

Evenimentul este organizat de Asociația „Orizont Verde”, Primăria comunei Roșia, C.A.P.D.D. Bihor și co-finanțat, în cadrul proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, implementat de C.A.P.D.D. Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, o inițiativă comună a Romanian American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat.

Mai multe detalii legate de acest eveniment dar și despre ce puteți vizita în zonă, puteți afla de pe website-ul destinației de ecoturism Pădurea Craiului.