Dedicat memoriei lui Dorel Codoban, făurar şi virtuoz al acestui instrument popular specific și unic al Bihorului, Festivalul viorii cu goarnă „Dorel Codoban” este o competiţie dedicată celor ce duc mai departe tradiţia acestui instrument. Evenimentul este, în acelaşi timp, şi un bun prilej pentru ca iubitorii muzicii şi dansului popular să se lase prinşi de pasiunea lor.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia, organizează Festivalul – concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”, în cadrul căruia și-au măsurat talentul cei mai buni instrumentiști la goarnă, indiferent de vârstă. Artiștii au concurat pentru premiile în bani oferite de organizatori, însă marele premiu, o vioară cu goarnă a meșterului Cornel Palladi din Beiuș, a fost cel mai râvnit trofeu.

În mod tradiţional evenimentul are loc la sfârşit de săptămână, în mijlocul lunii august, în satul Roșia din destinația de ecoturism Pădurea Craiului.