Pedalează în Eco Maramureș

Traseul Roșia

Start și sosire: Budești (centru)

Repere: Budești – Râul Mare – Gura Râielor – Schitul Roșia

Distanța: 15,7 km (dus-întors)

Panta maximă: 16,7%

Panta medie: 3%

Diferență de nivel: 250 m

Grad de dificultate: M-D

Oricine caută să se informeze despre Budești, va afla că în satul de pe Cosău se găsesc două biserici vechi de lemn, cea din Josani fiind monument UNESCO, gospodării autentice și multe locuri care amintesc de numele legendarului Pintea Viteazu’. Apoi, se mai știe că subsolurile Budeștiului ascund „comori” de aur, exploatate odinioară în minele între timp închise. Traseul Roșia ne dezvăluie din pitorescul acestui sat, conducându-ne prin peisajul oferit de caldera vulcanică, fânețe și căsuțe de lemn cocoțate pe dealuri, până la Mănăstirea Roșia și la confluența izvoarelor ce formează Râul Mare. Traseul are un dezavantaj: la dus e doar urcuș. Dar asta vine întotdeauna la pachet cu un mare avantaj: întoarcerea este în coborâre lejeră, tot ce trebuie să faceți e să vă lăsați în șaua bicicletei și să exclamați „Ce faaain!”.

Vezi harta traseului!

Pentru a afla mai multe despre traseu și coordonatele acestuia, click aici!

Atracții:

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budești – Josani (monument UNESCO), datată 1643, are dimensiuni de o monumentalitate neobișnuită pentru vremurile în care a fost înălțată. O particularitate arhitecturală a bisericii este conferită de cele 4 turnulețe amplasate la baza turnului central, semn că în sat exista un Sfat al Bătrânilor ce avea dreptul să îi judece pe răufăcători. Pictura naosului și a pronaosului a fost realizată în 1762 de către Alexandru Ponehalschi. Icoane valoroase îmbogățesc patrimoniul lăcașului.  În pronaos se păstrează cămaşa de zale şi coiful lui Pintea Viteazul, haiducul faimos care a devenit erou al multor legende locale.

Mănăstirea Roșia

Mănăstirea Roșia din Budești, e așezată pe valea Râului Roșia, într-o zonă liniștită, departe de forfota vieții cotidiene, într-un loc în care te poți întâlni în liniște cu Dumnezeu. Este o mănăstire de monahi, care cuprinde construcții în preponderență din lemn, după stilul maramureșean, fiind astfel și un reper pentru arhitectura populară maramureșeană. Aici se săvârsesc zilnic slujbele de rând, ca de altfel în orice mănăstire, slujbe de dimineață și de seară, după rânduiala bisericească ortodoxă.