Pedalează în Eco Maramureș – Traseul Roșia

Start și sosire: Budești (centru)

Repere: Budești – Râul Mare – Gura Râielor – Schitul Roșia

Distanța: 15,7 km (dus-întors)

Panta maximă: 16,7%

Panta medie: 3%

Diferență de nivel: 250 m

Grad de dificultate: M-D

Oricine caută să se informeze despre Budești, va afla că în satul de pe Cosău se găsesc două biserici vechi de lemn, cea din Josani fiind monument UNESCO, gospodării autentice și multe locuri care amintesc de numele legendarului Pintea Viteazu’. Apoi, se mai știe că subsolurile Budeștiului ascund „comori” de aur, exploatate odinioară în minele între timp închise. Traseul Roșia ne dezvăluie din pitorescul acestui sat, conducându-ne prin peisajul oferit de caldera vulcanică, fânețe și căsuțe de lemn cocoțate pe dealuri, până la Mănăstirea Roșia și la confluența izvoarelor ce formează Râul Mare. Traseul are un dezavantaj: la dus e doar urcuș. Dar asta vine întotdeauna la pachet cu un mare avantaj: întoarcerea este în coborâre lejeră, tot ce trebuie să faceți e să vă lăsați în șaua bicicletei și să exclamați „Ce faaain!”.

Atracții:

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budești Susani a fost ridicată în anul 1760, pe locul unei biserici mai vechi. Biserica a avut un plan de construcţie obișnuit monumentelor din secolul al XVIII-lea, fiind compusă din altar poligonal decroșat, naos acoperit cu boltă semicirculară și pronaos tăvănit.

Pronaosul a fost alungit în secolul al XIX-lea, motiv pentru care are astăzi o proporție diferită de alte monumente religioase din secolul al XVIII-lea. Acoperișul unitar pe navă și altar are poală dublă. Interiorul bisericii păstrează în bune condiții pictura murală realizată de Alexandru Ponehalschi din Berbești în anul 1760 și de Radu Munteanu din Ungureni, Țara Lăpușului, în anul 1793.

Printre obiectele de cult mai vechi din patrimoniul bisericii se află cărți de cult, icoane vechi, de exemplu două icoane prăznicare, „Nașterea lui Iisus” și „Întâmpinarea Domnului”, precum și o icoană a Sf. Mucenice Paraschiva, toate fiind pictate de un meșter anonim venit din Moldova în jurul anului 1550. Biserica adăposteşte și o colecție de icoane pe sticlă, în stilul celor de la Nicula și Iernut, dar și icoane care, potrivit unei tradiţii, provin chiar din Maramureș.

Mănăstirea Roșia

Mănăstirea Roșia din Budești, e așezată pe valea Râului Roșia, într-o zonă liniștită, departe de forfota vieții cotidiene, într-un loc în care te poți întâlni în liniște cu Dumnezeu. Este o mănăstire de monahi, care cuprinde construcții în preponderență din lemn, după stilul maramureșean, fiind astfel și un reper pentru arhitectura populară maramureșeană. Aici se săvârsesc zilnic slujbele de rând, ca de altfel în orice mănăstire, slujbe de dimineață și de seară, după rânduiala bisericească ortodoxă.

Vezi harta traseului!

Pentru a afla mai multe despre traseu și coordonatele acestuia, click aici!