Pedalează în Eco Maramureș:

Traseul Cosău

Start: Budești (centru)

Sosire: Ocna Șugatag (Băile Vechi)

Repere: Budești – Sârbi – Călinești – Ocna Șugatag

Distanța: 15 km;

Panta maximă: 12%;

Panta medie: 3%;

Diferență de nivel: 180 m;

Grad de dificultate: L-M

Deși se desfășoară în bună măsură pe șoseaua principală, cea mai expusă la modernitate, traseul Cosău acesta ne ține aproape de autenticul și arhaicul Maramureșului. Dacă vreți să intrați în toate atelierele de meșteri iscusiți (pălărieri, opincari, țesătoare) și dacă vă interesează să admirați îndeaproape motivele sculptate în porțile de lemn, va trebui să apăsați des frânele bicicletei. Căci și meșteri, și porți de lemn se găsesc din belșug pe Traseul Cosăului.

De la biserica Budești-Josani până în Sârbi, drumul nostru urmează loial cursul râului Cosău, reușind astfel să ne aducă pe domeniul ingenioaselor instalații tehnice acționate de apă: vâltori, pive, moară, batoză. În Călinești, ne așteaptă un labirint de ulițe și drumuri de căruță care alcătuiesc Circuitul Călineștiului. Ultima bucată a traseului ne duce spre Ocna Șugatag, trecând pe lângă locul în care se ține târgul în fiecare zi de joi, sosirea fiind la Băile Vechi.

Vezi harta traseului!

Pentru mai multe informții legate de traseu și coordonatele acestuia, click aici!

Atracții:

 

Biserica de lemn Sf. Nicolae monument UNESCO Budești – Josani (1643)

Biserica este datată 1643, are dimensiuni de o monumentalitate neobișnuită pentru vremurile în care a fost înălțată. O particularitate arhitecturală a bisericii este conferită de cele 4 turnulețe amplasate la baza turnului central, semn că în sat exista un Sfat al Bătrânilor ce avea dreptul să îi judece pe răufăcători. Pictura naosului și a pronaosului a fost realizată în 1762 de către Alexandru Ponehalschi. Icoane valoroase îmbogățesc patrimoniul lăcașului.  În pronaos se păstrează cămaşa de zale şi coiful lui Pintea Viteazul, haiducul faimos care a devenit erou al multor legende locale.

Biserica de lemn Sârbi Susani (1638)

Biserica fost înălțată în anul 1760. Pictura murală este creația zugravilor Alexandru Ponehalschi și Radu Munteanu. În naos, scena Genezei e o împletire a realului cu imaginarul, înfățișând animale exotice printre vietățile obișnuite ale peisajului maramureșean.

 

Biserica de lemn Nașterea Maicii Domnului din Călinești – Căeni (1629)

Biserica a fost ridicată din lemn de stejar tăiat în iarna anului 1628. Lăcașul a fost semnificativ extins în secolul al XIX-lea. Pictura interioară, cu care Alexandru Ponehalschi și-a făcut debutul pe Valea Cosăului, în 1754, a fost recent restaurată și înfățișează scene deosebit de expresive.

Lacul Gavril – cel mai mare lac antroposalin din România

Eeste cel mai mare lac de mină (antroposalin) din România. S-a format, asemenea celorlalte lacuri sărate din Ocna Șugatag, prin prăbușirea minelor de sare abandonate în anii ’50. Are o suprafață de 23.541 mp, o adâncime de 30 de metri și, în mod curios, păstrează la suprafaţă un strat de apă dulce în care trăiesc peşti.