Turul combină plimbările ușoare prin satele maramureșene pitorești dar și o zi în Munții Gutâi cu o drumeție mai dificilă.

Maramureșul este o regiune din nordul României, înconjurată de munți și presărată cu văi și pajiști pitorești, unde oamenii încă se mai îmbracă în port popular în viața lor de zi cu zi. Regiunea este, de asemenea, cunoscută pentru casele tradiționale din lemn cu impresionante porți sculptate și pentru bisericile de lemn ce-și înalță turlele către cer.

ZIUA 1:
Ajungem la aeroportul Cluj Napoca, unde veți fi așteptați și aduși cu mașina în regiunea Maramureș. În aproximativ 3 ½ ore ajungem la cazare. Cina și cazarea este într-un sat mic, pe valea Mara, într-o casă de lemn restaurată. Cina se va lua la cazare.

ZIUA 2:
Vizitați piața țărănească de joi din Ocna Sugatag (descrisă de William Blacker, locul unde a cumpărat o coasă). Țăranii își vând porcii, puii, cerealele etc.
Este ușor de mers pe jos iar peisajele sunt superbe din satul Hoteni până la Breb, satul în care locuia William Blacker. Picnicul de prânz.
Continuăm plimbarea și vizitarea obiectivelor turistice din satele pitorești Budești și Sârbi. De-a lungul râului există câteva instalații cu apă, toate din lemn: vâltori (mașinile de spălat simple ale satelor) pentru spălarea hainelor și păturilor, fabricile de apă care funcționează toată ziua. Ne întoarcem la aceași cazare. Cina inclusă.

ZIUA 3:
Astăzi avem o provocare mai solicitantă pentru că urcăm pe munții Gutâi. Vom fi conduși la punctul de plecare, apoi vom începe o excursie ușoară, înainte de a urca pe drumul care duce spre vârf (2 ½ ore pe jos). Coborâm din pavilion pentru a ne continua drumeția înapoi în sat. Ne întoarcem la cazare.

ZIUA 4:
Explorăm Maramureșul cu mașina. Pentru a avea șansa de a vizita o zonă mai largă în Maramureș, ne mutăm la următoarea cazare cu mașina, vizitând și Cimitirul Vesel Săpânața și Sighetul Maramției (închisoarea și orașul). Prânzul nu este inclus în Sighet. Cină și cazare în Botiza într-o casă de lemn restaurată.

ZIUA 5:
Este duminică, așa că oamenii se vor îmbraca în straie populare și vor merge la biserică. Este timpul să participăm la o slujbă ortodoxă în biserică (pentru o scurtă perioadă de timp!).
Apoi continuăm să mergem pe dealurile din satul Ieud. Ieud are două biserici din lemn. Biserica din Deal, pe deal este cea mai veche biserică de lemn din Maramureș (1364), despre care se spune că a supraviețuit atacurilor lui Tătar. Picnic de prânz. Mașina ne va ridica pentru a ne întoarce la Botiza. Aceeași cazare în Botiza cu cină inclusă.

ZIUA 6:
Facem o plimbare dimineața de la cazarea dvs. spre satele îndepărtate. Vizitați biserica de lemn din Poienile Izei (patrimoniul UNESCO), unde pedepsirea diavolilor este atât de evocatoare. Picnic de prânz. Mergem la Vișeu de Sus pentru cazare. Cină independentă.

ZIUA 7:
9.00 Luăm mocănița cu aburi de-a lungul Văii Vaser. O masă de picnic cu un sandwich de grătar va fi asigurată de personalul feroviar. Plimbări în zonă. Pornim spre Cluj pentru cazare în ultima noapte înaintea zborului. Cină independentă.

ZIUA 8:
Transferuri rapide la aeroport.
Costul turului:

Include: cazare confortabilă peste tot, cu mese și mic dejun, așa cum am menționat mai sus; transportul cu microbuz în România, cu servicii de ghid de limbă engleză.

Nu sunt incluse: zboruri dus-întors; prânzuri (vezi mai sus); băuturi; taxe de intrare; sfaturi; asigurare.

Pentru mai multe detalii legate de aceste tururi organizate în special pentru străinii care vor să descopere destinația de ecoturism Eco Maramureș, găsiți pe website-ul organizatorilor.