Fuga Lolelor

DESCRIERE

Legendele spun că această tradiție își are rădăcinile încă din Evul Mediu. Atunci când turcii au asediat orașul Agnita, o tânără curajoasă s-a deghizat într-un costum înfricoșător, a ieșit din cetate și pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriați.

Astăzi, obiceiul se desfășoară sub forma unei parade bine organizate, deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoțită de doi copilași, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor și breasla dogarilor, prezentând publicului meșteșugurile tradiționale, elemente și personaje specifice.

Lolele sunt personaje mascate înfricoșătoare, cu un costum făcut din cârpe negre, cu o mască pictată care nu lasă să se vadă purtătorul ei și cozi drăcești împletite din cânepă.

Aceste personaje mistice aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele și își desfășoară ritualul făcând un zgomot infernal din tălăngile legate de mijloc și bicele săsești din piele împletită meșteșugit.

DETALII

Adresa: Agnita, jud. Sibiu
Website: www.sibiu-turism.ro
Organizator: Breasla Lolelor Agnita
Data: 26 ianuarie
Tip Eveniment: Eveniment cultural

LOCALIZARE

COLINELE TRANSILVANIEI

Descoperă mai multe activități, trasee și pensiuni recomandate în destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei.

EVENIMENTE SIMILARE